• Pottinger Harken


  Algemeen

  Alle Pöttinger harken zijn uitgevoerd met doordachte constructies die het gewicht van de machine verlagen en de kwaliteit verhogen. Aandachtspunten zijn hierbij de uitgekiende constructie en de extreem hoge lakkwaliteit door gebruik van poedercoating processen.

  De rotor van elke hark is steeds uitgevoerd volgens hetzelfde TOP-TECH basis principe. Dit is een robuuste kurvebaan met een grote diameter die gemaakt is van hoogwaardig gietstaal waardoor een rustige tandbeweging ontstaat. Hierin lopen stalen stuurrollen met gesloten kogellagers die daardoor onderhoudsarm zijn. Rechte tandarmen duurzaam gesmeerd en met een lagerbus afstand van 60 CM. Een stofdicht afgewerkt gesloten element met geprofileerde afneembare tandarmen.

  Aan de tandarm de doordachte rechtopstaande dubbele tanden die direct onder de tandarm worden gepositioneerd. Hierdoor zullen ze bij weerstand door het op te harken gewas evenwijdig met de bodem naar achteren bewegen en daardoor toch schoon blijven harken. Door deze opstelling zijn geen dubbele of extreem gebogen tanden nodig. Eenvoud siert in dit geval de machine en hierdoor worden de stuurrollen en curvebaan niet onnodig belast.

  Multitast en bodemaanpassing

  Alle harken zijn op verzoek leverbaar met tandemstel en/of met het zogenaamde multitast wiel. Als de machine hiermee is uitgevoerd volgt een tastwiel voor de rotor de bodem waarna de rotor de bewegingen (en dus de bodem) van het tastwiel volgt. Dit is een ontwikkeling voor berglandschappen die in Nederland (bijna) niet wordt toegepast. Wel heeft het als voordeel dat een Pöttinger machine de harkrotor voorover of achterover kan stellen waardoor hij nog beter aan de omstandigheden kan worden aangepast . Het optionele tandemstel, dat ook in dwarsrichting kan worden gesteld, zal elke oneffenheid reduceren met 50% en de machine een rustiger loop geven.

  Alle rotoren zijn voorzien van een traploze hoogte-instelling door middel van een spindel door het hart van de rotor aandrijving.

  Enkele harken met zijafleg

  Harken van 280 tot 460 cm breed met aankoppeling naar keuze met dissel of driepuntbok en voor- of achtermontage.


  Dubbele harken met zijafleg

  Voor een groot zwad of twee kleine nachtzwaden is er de dubbel hark met zijafleg met werkbreedten van 3.4 meter tot 6.9 meter, waarbij de grotere harken zijn uitgevoerd met 12 armen per element. De werkbreedte is hydraulisch en traploos verstelbaar.

  Transport over de weg is bij hoge snelheden door de grote standaard banden 18.5×8.5-8 en een bodemvrijheid van 50 cm. geen probleem.

  De harken met een transport frame, waarbij werkbreedten worden gehaald tot 8.5 meter zijn uitgevoerd met driepunt aansluiting en naloopwielen.

  Het heffen van de rotoren op de kopakker wordt met een volgorde ventiel na elkaar bediend zodat de trekker maar één enkelwerkend hydrauliekventiel nodig heeft.

  Dubbele harken met middenafleg

  Hier onderscheiden we de harken zonder en met transportframe.

  Zonder transportframe zijn de zogenaamde treintjesmodellen die uitblinken in flexibiliteit door de hydraulische werkbreedte verstelling en de mogelijkheid voor het maken van nachtzwaden. De werkbreedten variëren van 3.4 meter tot 6.9 meter waarbij de EUROTOP 602A is uitgevoerd met 10 armen per rotor en de twee grotere typen 611 en 691 A er 12 hebben.

  Met transportframe kennen we de EUROTOP 651 A/801A en 851A die allemaal zijn uitgevoerd met 12 armen per rotor en in werkbreedten variëren van 6.4 meter tot 8.5 meter en gedwongen gestuurd zijn zodat ze spoorvolgend zijn . De twee grootste typen zijn hierbij hydraulisch in werkbreedte verstelbaar .

  Nieuwe ontwikkeling

  Sinds januari 2011 zijn er twee nieuwe harken in het programma bijgekomen. Dit zijn de TOP 852 C en 972 C die ondanks de verstelbare werkbreedten van respectievelijk 7.55 tot 8.55 en 9.0 tot 9.8 meter in transportstand een doorrijdhoogte met gemonteerde armen hebben van 3.99 meter en 4.60 meter door de schuin naar achteren gedimensioneerde rotor draagarmen.

  Er is voor deze harken een geheel nieuwe aandrijving geconstrueerd. Veel sterker maar met dezelfde principes als van de lichtere series. Geen oliebadsmering en volledig stofdicht om de hardstalen grote kurvebaan. Standaard voorzien van een eenvoudige elektrische bediening om de rotoren individueel te kunnen heffen aan de kopakker tot een bodemvrijheid van maar liefst 60 cm.

  Harken met 4 rotoren middenafleg

  De grootste hark in de serie model TOP 1252 C met werkbreedte van 8 tot 12.5 meter. Als optie voorzien van hydraulische hoogteverstelling en elektrische bediening POWERCONTROLL van het uit- en inklappen en verstellen van de werkbreedten waardoor u niet van de trekker af hoeft om te schakelen van werkstand naar transportstand waarbij de transporthoogte niet boven de 4 meter uitkomt.

  De standaard tandemstellen onder elke rotor kunnen worden uitgebreid met een 5e wiel binnen de rotortanden, die als tastwiel gaat werken waardoor de tanden nog nauwkeuriger de bodem zullen volgen.

  Van bovenstaande harken hebben we alleen de hoofdlijnen kunnen belichten. In een persoonlijk gesprek onthullen wij graag alle geheimen van de bovenstaande machines.