• Meerwaarde – IJsboerderij “De Morgen”

  Onder de klanten van Holland-Utrecht zien we de laatste jaren een groeiende verscheidenheid aan neven-takken op de boerderij. Het is prachtig om te zien hoe deze zich ontwikkelen en (soms) voor een significant deel gaan bijdragen aan de inkomsten van de ondernemer. Trots zijn op je onderneming en op de producten die je produceert geeft meerwaarde. In deze serie vertellen een aantal van onze klanten hun verhaal over de meerwaarde die ze aan hun producten geven. Als eerste is de Familie Lekkerkerker aan het woord.

  IJSBOERDERIJ ‘DE MORGEN’

  Op Mastwijk 41 wordt sinds een jaar of drie ijs gemaakt. Van eigen melk van de 140 melkkoeien die het bedrijf heeft. De boerderij wordt gerund door Jan en John Lekkerkerker. Cynthia, die tot de geboorte van de kinderen in de gehandicaptenzorg werkte, zocht naar mogelijkheden om vanuit huis te gaan werken en belandde bij het verwerken van eigen producten tot ijs. Aan de ‘IJsvakschool’ (ja heus, die staat in Wageningen) haalde zij het diploma ijsbereider. En begon haar eigen zaak. Momenteel nog met zes vriezers die overal en nergens op het bedrijf staan, maar binnenkort met een vriescel. Want die vriezers heb je niet nodig bij het bereiden van ijs, maar wel om het te bewaren. Het ijs zelf wordt bereid in de voormalige bijkeuken. Handig, dan kun je de kinderen in de gaten houden tijdens het ijs maken. Vele smaken verlaten de ijsmachine. En die vriescel moet er ook voor zorgen dat Cynthia in één keer een wat grotere voorraad van een smaak ijs kan maken. Dat scheelt in het tussendoor schoonmaken van de machines.

  Het ijs wordt inmiddels verkocht bij de Jumbo’s in Montfoort en Oudewater en in de horeca en zelf trekt Cynthia er ook op uit om ijsjes te verkopen. Met een bakfiets voor een klein evenement dichtbij, een ‘piaggio’ (dat is een wat grotere, gemotoriseerde versie) of zelfs een heuse foodtruck. Dat is eigenlijk wel het leukste van het vak vindt Cynthia. Mensen blij maken met een lekker ijsje.

  En tenslotte kun je, als je bijvoorbeeld een wat groter feestje hebt, bij Cynthia een ‘ijsbox’ bestellen. Daar kunnen tot 180 ijsjes in, bij een normale ijslepel maat. En bij een flink aantal ‘landwinkels’ in de buurt ligt het ijs ook in het vriesvak.

  Die melk moet natuurlijk eerst worden geproduceerd. Dat doet John, die voornamelijk voor de koeien zorgt. Oom Jan is van het landwerk. Al vanaf 1984 klant bij Holland-Utrecht. Het eerste trekkertje uit dat jaar doet nog steeds dienst bij het bedrijf, maar er staat inmiddels ook een Fendt waar dat trekkertje wel drie keer in past. En ook dochter Marije heeft al een echte (speelgoed) Fendt. Verder verzorgt Holland Utrecht het onderhoud van de melkput.

  Is Holland Utrecht een klantvriendelijk bedrijf? Jan moppert wat over de onderhandelvaardigheden van Gijs, die het naar zijn zeggen altijd van hem wint. Maar de lengte van de relatie geeft wel aan dat die goed is.

  Kijk voor meer informatie op www.ijsboerderijdemorgen.nl